Itt az idő a változástatásra!

1950-2017 között 9,2 billió tonna műanyag keletkezett. Ez több, mint egy tonna minden emberre vetítve, aki most a Földön él.

manyag_kp.png 

A műanyag felhasználása és gyártása rendkívüli sebességgel felgyorsult: az összes műanyag több mint felét 2005 után gyártották.

hl.png


BE A #PLASTICCHANGER

Idén augusztusban a SELECTED FEMME/HOMME büszkén jelenti be, hogy a divatmárka egyesíti erőit a dán Plastic Change civil szervezettel a közös cél elérése érdekében, amely nem más, mint, a műanyag szennyezés és az egyszer használatos műanyagok felhasználásának csökkentése.

Ez a partnerség elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a SELECTED FEMME/HOMME divatmárka folytatja az elkötelezettségét a fenntartható divat iránt.

A műanyag mindenütt megtalálható - a háztartási cikkekben, az elektronikában, és akár a ruhákban is. A műanyag sok szempontból rendkívül tartós és hasznos anyag. De pont az, ami hasznosság teszi a műanyagot, pontosan az is teszi a károssá: továbbra is fennáll, megmarad. Ennek csak egy részét hasznosítják újra vagy megsemmisítik. A SELECTED-nek azonban eltökélt szándéka, hogy megváltoztassa azt a módot, amellyel a márka (újra) műanyagot használ a ruháiban.

„Divatmárkaként mi vagyunk az elsők, akik beismerik, hogy messze nem vagyunk tökéletesek. De minden nap megpróbáljuk jobban csinálni. Elkötelezettek vagyunk, hogy jobb döntéseket hozzunk. Folytatjuk a felelősségteljesen kialakított stílusok folyamatos bővítését, az újrahasznosított poliészter már régóta része a fenntarthatóbb anyagoknak, amelyeket használunk ”- mondta Magdalena Hestbech, a SELECTED marketing vezetője. Folytatja: „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy bejelenthetjük a Plastic Change partnerkapcsolatunkat. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatjuk ezt a fontos munkát amelyet a szervezet végez a változások érdekében.

Hozzáteszi Hans Henrik Heming, a Plastic Change stratégiai partnerség és üzleti érdeklődésének felelőse; " A műanyag-használat három nemzedéke elhagyta az útirányt. Csak egy részét hasznosítják újra, vagy megsemmisítik - a fennmaradó több száz a természetben marad évekig. Ambiciózusak vagyunk, mert a kihívás nagy! ” „Meg kell kérdeznünk magunktól: Hogyan lehet kevesebb műanyagot használni? és hogyan tudjuk okosabban használni, mint ma? Ezt vizsgáljuk meg a SELECTED és más nagyobb márkák mellett. ”

 

1 kabát: 26 használt műanyagpalackUntitled_Session2587.jpg

A márka kabátot készített annak érdekében, hogy elősegítse a műanyagszennyezés tudatosságát és támogassa a fenntarthatóbb, újrahasznosított anyagokkal kapcsolatos lehetőségeket. Az új dzseki  újrahasznosított poliészterből készül. Mindegyik több mint 20 műanyag palackot tartalmaz, ami így nem kerül az óceánokba és a hulladéklerakókba, az újrahasznosításnak köszönhetően.

Még több jön

A partnerség 2020-ig és 2021-ig tart. ”Folyamatosan próbálunk megfontolt döntéseket hozni és ösztönözni a pozitív változást iparunkban. Számunkra ez azt jelenti, hogy fenntartható szálkiválasztással és innovatív anyagokkal kell dolgozni a mindennapokban. Küldetésünk részét képezi az ilyen nagy ügyek tudatosításának segítése is. Ez csak a partnerségünk kezdete - még sok más vár ”- mondja Magdalena Hestbech.

World Cleanup Day: Csatlakozz a SELECTED FEMME/HOMME márkákhoz 2020. szeptember 19-én

Az elmúlt évben több, mint 20 millió önkéntes, 178 országból csatlakozott a legnagyobb globális civil akcióhoz, a hulladék elleni küzdelemhez. A Plastic Change a dán koordinátora az eseménynek, és ebben az évben a SELECTED FEMME/HOMME és a többi önkéntes csatlakoznak hozzájuk, hogy támogassák ezt az ügyet.

"Minden felvett műanyag zacskó esetében nagyjából 20 gramm műanyagot távolít el a természetből" - mondja Hans Henrik és hozzáteszi: "Most, ez talán nem tűnik túl sokat, de a világ lakosságának csak 5% -nak kell egy darab műanyag zacskót felvenni, és gyorsan összejön 7.600 tonna hulladék. ”

veg.pngLegyen naprakész! Ha további információt szeretne kapni arról, hogyan csatlakozhat a World Cleanup Day eseményhez, és hogy lehet #plasticchanger látogasson el a selected.com és a plasticchange.org oldalakra.

A Plastic Change egy dán Környezetvédelmi Szervezet (NGO), amely fáradhatatlanul működik annak érdekében, hogy megállítsa a világméretű műanyag szennyezés exponenciális növekedését. Oktatás, politikai befolyás és stratégiai partnerségek révén a szervezet keményen dolgozik a műanyagszennyezés tudatosságának növelése és az egyszer használatos műanyagok csökkentésének elősegítése érdekében.

A #plasticchanger dzseki mellett a SELECTED FEMME / HOMME jelentős adományt fog eljuttatni a Plastic Change támogatása érdekében.

 

 

 

 

Cégünk számára fontos a környezettudatosság, és a dániai BESTSELLER anyacég példáját követve egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk rá a mindennapokban. Termékeink évről évre egyre nagyobb százalékban készülnek fenntartható, környezetbarát anyagból. A következőkben bemutatjuk azokat a környezetbarát anyagokat, amelyeket az általunk forgalmazott ruhák tartalmaznak. Továbbá néhány jótanáccsal szolgálunk arra vonatkozóan, hogy hogyan legyen minél hosszabb élettartama a ruháknak. Végül pedig az eddig elért eredményeinket mutatjuk be, illetve előrevetítjük a jövőbeni változásokat, melyek a még környezettudatosabb termékek előállítására vonatkoznak.  

 

Anyag leírások

 

anyag.jpg

 

 • Organic cotton – organikus pamut
  • Az organikus gyapotot pamutból termesztik, és az ökológiai gazdálkodási szabványok szerint tanúsítják. Nem használnak káros vegyszereket az organikus pamut termesztése közben. Ez a természetes folyamat jobb munkakörnyezetet biztosít a gazdák számára, mivel lehetővé teszi azt, hogy a talaj tovább maradjon termékeny. A természetes pamut megtalálható mindenben, a ruházatban, a lábbeliben és az otthoni bútorokban is egyaránt.
 • Organic linen – organikus vászon
  • Az organikus vászon természetes szövet, amelyet a len növény szálaiból készítenek.  Az ökológiai len termesztés során nem használnak káros vegyi anyagokat, például peszticideket és műtrágyákat. Mivel a vászontermesztés veszélyes vegyi anyagok használata nélkül történik, így a mezők és a vadon élő állatok egészségesebb környezetben vannak.
    
 • Organic wool – organikus gyapjú
  • A bio/organikus gyapjú természetes, megújuló és tartós rost/anyag. Az organikus gyapjú képes felszívni a nedvességet, de elengedni is - és ezért a tökéletes egyensúlyt képes fenntartani. Az organikus gyapjú organikus farmon tartott juhból származik, az ökológiai gazdálkodási előírásoknak megfelelően - anélkül, hogy muszellát, növényvédő szerek kezelését vagy műtrágyát használnának.
    
 • Organic merino wool – organikus merinó gyapjú
  • A merinógyapjú a természetes merinófélék gyapjából fonott természetes rost/anyag, amelyet az ökológiai gazdálkodási előírások szerint csinálnak. Semmiféle káros vegyszerekkel, például peszticidekkel és műtrágyákkal történő kezelést nem alkalmaznak.
    
 • Merino wool – Merino gyapjú
  • A merinó gyapjú a merinó birkák gyapjából fonott természetes rost, amelyet kegyetlenségmentes gazdálkodási előírásoknak megfelelően vetnek fel. A SELECTED csak szabad merino gyapjút használ.
    
 • Recycled Polyester – Újrahasznosított poliészter
  • Az újrahasznosított poliészter újrahasznosított műanyag palackokból és poliészterből készül, olyan szövetekből, amelyeket új, kiváló minőségű poliészterré fonnak. Ez a műanyag újrafelhasználásának módja és a hulladék elvitele a hulladéklerakókból és az óceánokból.
    
 • Recycled wool – újrahasznosított gyapjú
  • Az újrahasznosított gyapjút textilhulladékból regenerálják, és felesleges vagy eldobott ruházatból. Az újrahasznosított gyapjú használata csökkenti a hulladékot és a talajszennyezést, mivel kevesebb energiát és vizet igényel előállítása.
    
 • Recycled cotton – újrahasznosított pamut
  • Az újrahasznosított gyapotot gyártási hulladékokból, például maradék szövetből, vagy használt pamutruhákból és textíliákból készítik. A pamut újrahasznosítása csökkenti a természeti erőforrások, például a víz pazarlását.
    
 • Recycled nylon – újrahasznosított nejlon
  • Az újrahasznosított nejlon - más néven poliamid - szintetikus anyag, amely általában ipari hulladékokból nyert szálak - mint a fonóüzemből összegyűjtött anyag maradványok és a szövőtelepek hulladékai. Az újrahasznosított nylon rostok használatával megtakaríthatunk természeti erőforrásokat és csökkenthetjük a textilhulladék mennyiségét.
    
 • LENZING™ ECOVERO™ - Tiszta viszkózrost
  • A Lenzing ecovero egy ökológiai és tiszta viszkózrost, amelyet szigorúan az EU ökocímke irányelveinek megfelelően készítettek. A rost aktívan hozzájárul a fenntarthatóbb divatfogyasztáshoz, mivel 50%-kal alacsonyabb kibocsátással és vízhatással jár.
    
 • TENCEL™ - Tencel márkás lyocell
  • A TENCEL márkás lyocell szálakat fapépből származó cellulózból készítik. A pép természetes anyagokból származik, és egy innovatív folyamat révén rosttá alakítja át. A rost előnyei között szerepel a lágyság, szilárdság és lélegző képesség.
    
 • TENCEL™ MODAL FIBRES – Tencel márkás modális szálak
  • A TENCEL ™ márkás modális szálak felelősségteljes forrásból készültek. Öko-felelősségteljes folyamatban a fapép cellulózzá alakul, amelyet végül fényűzően lágy és nedvességet felszívó rostokká alakítanak.
    
 • Cupro – cellulózrost
 • A Cupro kiváló minőségű cellulózrost, amelyet a gyapot növény gyakran fel nem használt részéből készítenek, amelyet pamutbélésnek hívnak. A pamutbélést egy teljesen fenntartható tudatos rendszerben dolgozzák fel. Ez egy selyemszerű, minőségi, puha és sima érintésű anyag.
   
 • Better Cotton Initiative/BCI– Jobb pamut kezdeményezés
  • Partnere vagyunk a Jobb pamut kezdeményezésnek, amely azért van, hogy jobb jövője legyen a pamutnak, és azoknak, akiknek ettől függ a megélhetése.

 

Termszetes-mestersges_anyagok_trningre_kollgknak-page0001.jpg 

 

Jótanácsok

 

 • Selyem mosási javaslat
  • A selyem kényes anyag, és így kell kezelni. A gépi mosás túlságosan durva egy ilyen törékeny textil számára. A zsugorodás elkerülése és a szakadásveszély miatt, javasoljuk, hogy kézzel mossa ki selyemruháit. Egyszerűen tegyen egy teáskanál folyékony szappant hideg vízbe és óvatosan mossa ki a ruhát. Ne áztassa azt szappanos vízben. Ügyeljen arra, hogy öblítse le mosás után hideg vízben a ruhát.
    
 • Szövet és töltés egyszerű eltávolítása
  • A puha és természetes anyagok, mint például a kasmír, a mohír, a jak és a gyapjú hajlamosak „pelyhesedni”. A rendszeres használat során történő dörzsölés a szöszölődést okozhat. Javasoljuk, hogy természetes anyagból készült ruházatát óvatosan kezelje, használjon boholytalanítót, szöszeltávolító készüléket a felesleges szösz eltávolításához.
    
 • Szellőztetés, szárítás mosás helyett
  • A víz-, és az energiapazarlás csökkentése érdekében gondolja meg kétszer is, hogy mosson-e. Néhány ruhadarabot, mint például egy gyapjú pulóvert vagy nadrágot, nem kell nagyon gyakran mosni. Ehelyett próbálja meg először a levegőt és a folttisztítást. A szellőztetés vagy a szárítás segít visszanyerni a friss érzést. Ne felejtse el: Ha a ruháját szárítja, ne tegye őket közvetlenül a napfényre, mivel a nap fehérítheti a ruhát.
    
 • Megunt ruhák újrahasznosítása
  • Megunta régi pulóverét? Talán a kedvenc ruhája hirtelen egy kicsit túl szoros lett? Mielőtt megsemmisítené a régi ruháját, álljon meg egy pillanatra, és gondolkodjon: Lehetősége van arra, hogy továbbadja valakinek - például egy barátjának, rokonának vagy egy helyi embernek adományként. Adományozzon túl kopott ruhákat egy újrahasznosító egységnek akár. Régi ruhád anyagát új termékek készítésére lehet felhasználni. Újrahasznosított ruhák készítése során megtakarítanak alapanyagokat, természeti erőforrásokat, és energiát. Ruháinak életciklusának meghosszabbítása csökkenti az okozott szén-dioxid-lábnyomot és gázkibocsátást a gyártási folyamat során.
    
 • Hogyan vigyázzon farmerére
  • A farmer élettartamának meghosszabbítása érdekében íme néhány egyszerű kezelési útmutató. A folyamata a farmer tisztításának valójában nagyon egyszerű. Általában a farmert ritkán kell mosni, és kifordítva, ez legjobb. Várjon, amíg csak lehetséges az első mosás előtt (kerülje el a mosást legalább négy-hat hónapig). Addig tisztítsa meg óvatosan szivaccsal és kis mennyiségű ECO-felirattal ellátott mosószerrel. Levegőn szárítsa, soha ne használja a szárítógépet, mivel a hőhatás nem tesz jót az anyagnak. Ideális esetben a nyers farmert kézzel mossuk vízben (kb. 40°C-on). Tartózkodjon a súrolástól és ne dörzsölje a farmert. Hagyja ázni kb. 30 percig, majd mossa ki mérsékelt vízzel.
    
 • Hogyan vigyázzon öltönyére
  • Annak érdekében, hogy vigyázzon az öltönyére, összeállítottunk néhány könnyen követhető, hasznos tippet. Gyűrődés? Ha öltönye gyűrött, próbálja meg kilógatni olyan helyre, ahol forró, párás levegő van. (pl.:a fürdőben) – ennek a trükknek be kell válnia! Ha alaposabb gőzre van szüksége, használjon kézi gőzölőt vagy gőzölős vasalót a gyűrődések eltávolításához. Ügyeljen arra, hogy ne vasaljon közvetlenül a ruha felületén a hő károsíthatja a szálakat és fényes lehet a felülete tőle. Helyette rögzítsen pamut anyagot rá, hogy megvédje a közvetlenül alkalmazott hőtől.
  • Rendszeres használat során öltönye valószínűleg szennyeződésnek és pornak van kitéve. Minden alkalommal, mikor hordja óvatosan mossa meg az öltönyét a szösz eltávolítása érdekében. A szövetkefe környezetbarát alternatíva a vegytisztításhoz - ideális erre a célra és ha nagyobb kétségei vannak a teljesebb karbantartással kapcsolatban, hagyja a vegytisztítóját, hogy segítsen. Felhívjuk azonban figyelmét, hogy a vegytisztítás nem a legkíméletesebb a ruhadarabokon. A vegytisztításban használt vegyi anyagok károsíthatják a természetes szálakat, és csökken az élettartama. Tehát korlátozza a vegytisztítást évente csak egyszer és csak szükség esetén. Javasoljuk, hogy környezetbarát vegytisztítót használjon, amikor csak lehetséges. Pihentesse öltönyét egy napig minden használat után. Ha teheti ügyeljen arra, hogy öltönyét pár napig szellőztetett helyiségben hagyja levegőn.
  • Ha nem viseli az öltönyt, azt javasoljuk, hogy tegye le és pormentesen tárolja ruhazsákban, annak érdekében, hogy öltönye friss maradjon. További jó tanács: akassza fel, így lehetővé teszi, hogy a ráncok természetes módon kiegyenesedjenek - és ezzel megtakaríthatja a többletmunkát. Hagyja a cipzárt nyitva van, hogy a levegő keringhessen. Szerezzen be egy jó minőségű, fából készült fogast, amely megfelel kabátjának méretének, a vállak alakjának támogatása érdekében. Hajtsa le a nadrágján a gyűrődéseket, és akár fejjel lefelé egy függesztő fogason, vagy hajtogatva tegye le. Az öltöny megfelelő felfüggesztése, ha nem használják, biztosítja az öltöny formáját és illeszkedését.

 

ltny.jpg

 

Felelősségteljes kezelés, felelősségteljes mosás

 

Minden organikus farmer vonallal a Selected Femme/Homme emeli a szintet, és magasabb színvonalat állít fel, minden határt kitolva a fenntartható farmer előállításához és mosásához.

 

Miközben az éghajlati vita egyre inkább felhívja a figyelmünket, és figyelmeztet bennünket a globális felmelegedésre valamint a CO2-kibocsátásra, egyre több márka próbál tenni ezért a környezetbarát kapszulagyűjteményeikkel és az innovatív környezetbarát anyagokkal. A termelés ambiciózus megközelítésével a Selected Femme / Homme az elmúlt két évet azzal töltötte, hogy tökéletesítette fenntartható portfólióját, amelynek csúcspontja a „Felelősségteljesen kialakított” márkanyilatkozat augusztusban történő megjelenése.

 

A fenntarthatóbb szálak/anyagok használata olyan természetes részévé vált a kollekciók fejlesztésében és szállításában, hogy a márka ígéretet tesz arra, hogy minden kollekcióját a lehető legfenntarthatóbbá teszi, hogy minimalizálja a jövőbeli ökológiai lábnyomát.

 

Mutatva folyamatos elkötelezettségét, a Selected Femme / Homme különösen halad a farmer világában. 2019 őszétől kezdve az összes új farmer 100% bio pamutból készül. Farmereink klasszikus kőmosással, szegélyek javításával készülnek valamint a munkaruhák által ihletettek. A fenntarthatóságot a következő szintre emelve, egy fenntartható laboratóriumi gyűjteményt indítunk. Készítettünk 15 stílust a Femme és 12 stílust a Homme számára, mely során csak 100% -ban fenntartható anyagokkal dolgoztunk, a fő szövettől, a gombokon át a varrócérnáig. Minden stílus fekete, a hosszú távú megjelenés érdekében, egyértelmű utalásokkal a hagyományos japán kézművességre. A ruhákat jellemzi: puha, nem testreszabott készítés, nagyobb arányok, vágott nadrág, ejtett váll. És ez még nem minden!

 

Folytatva az új tudásterületek kutatását, a dán márka büszke arra, hogy bejelentette, hogy 2020 tavaszától kezdve farmer sorozata nemcsak „felelősségteljesen kialakított”, hanem „felelősségteljesen mosott” is, amely csökkenti az erőforrásokat és a káros vegyszereket, amelyek a farmer készítéséhez kapcsolódnak. Általánosságban elmondható, hogy a mosási folyamat a farmeráruk előállításának legintenzívebb része. Itt kezd el úgymond „élni” a farmer, itt szerzi meg hiteles karakterét. Ugyanakkor ez egy olyan folyamat, amely hatalmas összeget igényel (víz, energia és kémia).

 

A Selected Femme / Homme alacsonyabb környezeti hatást és sokkal tisztább farmert tudott elérni hatékony gépek és fenntartható kezelések használatával, három különböző paraméter alapján mérve: víz, energia, és a kémia.

 

 Organikus_pamut-farmerek_plexibe.jpg

 

 

Organikus pamut: „Büszkék vagyunk arra, hogy az összes pamut, amit használunk az organikus pamut.”

 

Kevesebb víz: „Akár 75%-al kevesebb vizet használunk az új mosási folyamatunknak köszönhetően.”

 

Kevesebb energia: „A hatékonyabb mosógépek hozzájárultak az energiafogyasztás csökkentéséhez. Ez akár 85%-kal csökkenti az energiafelhasználást.”

 

Kevesebb kémia: „Fenntarthatóbb kezelések bevezetésével, mint például a lézer, most kevesebb vegyszert használunk, és sót nem.”